Duurzaam ondernemen met de focus op Rotterdam en dan bij voorkeur iets met groente en fruit. Dat was de gezamenlijke droom van Ayuk Bakia en Scifo Minnaard, begin 2019. Een droom die inmiddels dagelijkse realiteit is. Want met Falafval bereiden ze diverse soorten falafels, die geproduceerd worden op basis van groenten- en fruitpulp. En dat is beslist geen afval, maar een mix van gedehydrateerde reststromen.
Impuls
Ayuk: “Door de Corona-problemen zijn we druk bezig op een creatieve manier toch invulling te geven aan ons concept. Mijn achtergrond als onderzoeker komt nu goed van pas bij het oriënteren op nieuwe mogelijkheden voor ons bedrijf. Door het winnen van de Aardig Onderweg Award 2019, een prijs met startsubsidie van de RET, heeft Falafval namelijk een enorme impuls gekregen.”
Verwaarden
“Naast mijn studie Psychologie en diverse bijbanen ben ook ik steeds meer mijn werk aan het maken van Falafval. We doorlopen een snelle leerschool. Zo starten we binnenkort met een verkooppunt. En we zijn aan het experimenteren met nieuwe smaken en ingrediënten. Ook gaan we nu samenwerken met andere Rotterdamse bedrijven om reststromen te verwaarden. Heel interessant.” aldus Scifo.
Circulair
“Maar we gaan natuurlijk ook graag verder met de reststromen van groente- en fruitsapbar Sajoer, waarmee we zijn begonnen. Aanvankelijk maakten we Falafval in onze eigen keukens, maar we mogen gebruik maken van de keuken waar de sappen en smoothies van Sajoer worden bereid, dus dat werkt nog beter. We hebben van ons prijzengeld een gehaktmolen gekocht voor plantaardig gebruik. En we denken na over verdere aanwending, onder meer aan branding en promotie. We willen Falafval professioneel op de kaart zetten in Rotterdam, circulaire stad bij uitstek. Het gebruik van reststromen biedt talloze mogelijkheden, dat wordt echt onderschat. Vanuit onze ambitie zien we volop kansen. Via catering maar ook op vaste verkooppunten bij horeca en op festivals zodra dat weer mogelijk is. Uiteindelijk hopen we dat Falafval ook in de supermarkt te koop is. Onze favoriete smaak is bieten/wortel, maar we ontwikkelen steeds nieuwe varianten. Falafval smaakt dus letterlijk en figuurlijk naar meer.”