ENCO uitgelicht en toegelicht

Naast informatie over producten en projecten is er natuurlijk veel meer te vertellen over ENCO. Vanuit hun jarenlange ervaring als specialist stralingswarmte belichten Peter Hajiioannou (links) en Gijs Maris (rechts) de achterliggende jaren en geven ze toelichting op hun toekomstvisie. Onder het motto ‘Wij laten onze klanten niet in de kou staan’ leggen ze uit hoe duurzaamheid, energiebesparing en comfort bij ENCO samen komen.

Afspraken nakomen

‘Samen dingen voor elkaar krijgen’ dat was toch wel de belangrijkste drijfveer na onze studie elektrotechniek aan de TU Delft om het bedrijf ENCO over te nemen in 1994. De naam vonden we wel pakkend, als afkorting van ENvironmental COntrol, dus dat hebben we zo gelaten toen we ons als VOF inschreven bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam. Het verwarmingsbedrijf dat in 1975 is opgericht, adverteerde destijds met ‘ENCO verkoopt de zon per m2.’ In die geest zijn we ons verder gaan specialiseren in stralingsverwarming, zowel watergevoed als elektrisch. Deze stralingswarmtesystemen zijn energiezuiniger en duurzamer dan vloer- en luchtverwarmingsystemen. Wat voor ons heel hoog in het vaandel staat, is dat we onze afspraken nakomen. Dat klinkt misschien raar en voor de hand liggend, maar dat blijkt in de praktijk toch echt niet overal het geval te zijn. Om de stralingspanelen te bevestigen, bij voorbeeld op 13 meter hoogte, moeten we soms de gekste capriolen uithalen. Maar als onze panelen er dan strak in zitten, dan zijn we toch wel trots. ‘Dat hebben we toch maar weer mooi gedaan!’ roepen we dan.

Maatwerk

We laten weinig aan het toeval over, zoeken altijd de optimale oplossing voor onze klanten. Echt maatwerk. Zo hebben we ooit speciaal bevestigingsbeugels laten maken die nauwelijks zichtbaar waren. En we proberen natuurlijk zo goed mogelijk het werk voor te bereiden, door te bedenken wat eventuele obstakels kunnen zijn bij plaatsing. Zoals grote materialen die in de weg staan op de werkvloer. Want het gaat om panelen van formaat die we kant en klaar bij onze leverancier bestellen. En die moet je dan ter plekke wel veilig zien te transporteren en vakkundig monteren. Dat luistert nauw. We leveren mooie producten van Nederlands fabricaat. Onze meeste klanten zitten in Nederland, maar ook in België en Duitsland zijn we actief. Een vraag die we regelmatig horen, is of infraroodstraling gevaarlijk is. Nou, dat is het dus totaal niet: het is vergelijkbare straling als zichtbaar licht, maar dan in de vorm van voelbare warmte. En nee, je wordt er niet bruin van, want het is geen UV-licht. Het mooie is dat je heel gelijkmatig ruimtes kunt aanstralen. Van magazijn tot sportzaal en van separeerruimte tot bioscoop. We werken dus op heel uiteenlopend locaties.

Potentie

We vullen elkaar goed aan, van acquisitie tot technisch ontwerp. Improviseren, daar houden we wel van. Voor de komende jaren zien we zeker potentie, want we hebben de wind mee. Van het gas af, energie besparen, duurzaamheid, dat zijn actuele ontwikkelingen. Toch merken we dat in de bouw nog vaak voor traditionele lucht-  of vloerverwarmingsystemen wordt gekozen. Terwijl we met onze stralingspanelen een uiterst duurzaam concept bieden met een korte terugverdientijd. Wat volgens ons helemaal de toekomst heeft, is een totaaloplossing waarin warmte, ledverlichting en zelfs ventilatie is geïntegreerd. Combinaties maken met bestaande producten in een totaalontwerp, daar zijn we best goed in. Het nieuwe jaar is een mooie aanleiding om de historie van ENCO eens te belichten en te vertellen waar we voor staan. Maar eigenlijk laten we liever de praktijkvoorbeelden voor zich spreken en die zijn er gelukkig genoeg!

Plaats een reactie